top of page

17.mai, å som jeg hater deg

AV xoxo_korpshater01_xoxo

Okei. Jeg hater ikke 17. mai. Men jeg hater musikken. Intenst. Og det er nedarvet, så jeg er uten skyld i dette. "Du får lov til å begynne med hva du vil, bare ikke korps", sa faren min. Mannen tar med seg bikkja og reiser alene opp til hytta hver eneste 17. mai den dag i dag, 15 år senere. Han skylder på "det hælvetes bjørkepollenhælvete", men jeg vet det er minst like mye på grunn av korpsmusikken.

 

Eplet faller ikke langt fra stammen, kan man vel si. Jeg er ung og lovende, eller ung og dum, alt ettersom, så jeg bruker 17. mai som en festdag, en dag til å bli brisen før klokka slår 12 om morningen, en dag til å henge med venner. Ja, også for å feire Nårje og nordmenn da, vi som aldri er patriotiske de resterende 364 dagene i året. Men det positive med dagen overskygges av det negative, altså at jeg har arvet dette korps-hatet. Jeg kan ikke noe for det. Det er i blodet mitt. Barn uten rytmesans som slår på gigantiske trommer, barn med altfor små fingre til i det hele tatt å nå rundt en tuba – langt mindre få noen vettuge lyder ut av instrumentet – barn som gliser og vinker til bestemødre i stedet for å prøve å holde takt og tone. Men "de er jo så søte!". Søte, my ass.

 

Og hvorfor har noen funnet opp instrumenter som kornett, valthorn og pikkolofløyte, som kun dras fram hver 17. mai? Og "eufonium", hva pokker er det? Det er jo ikke et instrument, det er bare en djevelsk innretning noen har funnet på for å kødde med folk. Som min far pleier å si om musikk han ikke liker: "det er til å få elveblest av".

 

Jeg er veldig klar over at jeg er i ferd med å bli en innlandets Egon Holstad i så henseende. Hele Norges Egon, rocke-Egon, som i 2019 gikk så hardt ut mot korpsmusikken i et radiointervju at en skokk over middels selvhøytidelige psykologiprofessorer, fløytister, og sterkt indignerte, aldrende korpsveteraner måtte imøtegå kritikken i flere avisinnlegg. "Fri ungene fra messingens klamme grep," hadde Egon sagt, til hele korps-Norges store forskrekkelse. Det er som å høre faren min. Og nå meg.

 

Når jeg tenker meg om er nok korpshatet mitt en god blanding av arv og miljø. For hvis du er på min alder (20-ish) og fortsatt spiller i korps, ja da er sannsynligheten stor for at du er en person med omtrent like fargerik personlighet som en middels orienteringsløper fra Gløshaugen. Jeg kjenner et par stykker på min alder som spiller i korps, og jeg kjenner et par svartmetallmusikere, og jeg tror jeg vet hvem Satan selv har sendt til jorden for å herje med oss. 

 

Jeg har senere lært at det er OK å hate korps. De fleste gjør nemlig det. Jeg tipper de fleste foreldre til korpsbarn hater korps intenst etter bare et halvt år med trompettimer i stua fra den totalt tonedøve sjuåringen. Men å si til poden at "korps, det er kanskje ikke noe for deg" – se det, det gjør man bare ikke.

 

Da jeg spurte min far om hva han hadde gjort hvis jeg hadde villet begynne å spille i korps da jeg var liten, svarte han dette;  “Da hadde jeg brukt alt mitt korpshat til å styre deg inn på bedre tanker. Jeg hadde prøvd å få deg interessert i jazz med blåseinstrumenter i stedet, utenom "glajazz", swing og Dixieland, for det er bannlyst det! Så hadde jeg hatt en alvorssamtale om rytme, Mardi Gras og New Orleans-jazz, og hvor funky blåseinstrumenter kan låte om man bare styrer unna gammel jegermarsj og annen jævelskap”.

 

Ok.

 

17. mai er en fin dag, altså. Jeg liker den. Jeg liker bare ikke musikken. Derfor har jeg gjort hele Norge en tjeneste ved å lage en liste med bedre låter å spille på 17. mai. Spill det høyt nok, så kan du kanskje overdøve alle barna utenfor vinduet ditt. Eller bare ta i airpodsa i toget. 

 

Her er altså en liste med tog-musikk som hadde fått Bjørnson til å vri seg i graven. Værsågodogtakkskalduselvha.
 

Marching Theme - Neutral Milk Hotel

 

The Glorious Land - PJ Harvey

 

Hash Pipe - Weezer

 

Iko Iko - Dr. John

 

Semicircle Song - The Go! Team

 

Do Whatcha Wanna - Rebirth Brass Band

 

Hollaback Girl - Gwen Stefani

 

Do It Fluid - The Dirty Dozen Brass Band

 

Amazing Grace - Stooges Brass Band

 

Welcome to the Black Parade - My Chemical Romance 🙂

 

Mardi Gras in New Orleans - Olympia Brass Band

 

Take it to the Street - Rebirth Brass Band

 

Bulls on Parade - Rage Against the Machine

 

March of the Pigs - Nine Inch Nails


 

Lytt til lista i vår Spotify-spilleliste her. 

bottom of page